family

family

SETTLE HAL CAT DENGAN ZAIDI

Malam semalamnya aku dah tolong pilih kan kaler utk cat rumah si Zaidi ni....so malam ni kita gi beli lah barang2 yang patut di beli utk kerja cat mengecat......aku ni tau lah sikit2 hal ngecat ni tentang berapa banyak nak pakai cat...dan barang2 yang diperlukan lah tak de lah susah sangat tu kan very the basic one....utk kuantiti cat tu kalau nak senang kira kalau nak beli 1 litre cat tu untuk 10' x 10' nye dinding....tapi kalau panggil tukang cat takda cukupnya tu abis di belasah je......

Sementara membancuh cat tu kita dua org posing kat luar kedai

Sapa2 nak ngecat sendiri rumah tu ni kita share apa barang yang patut ada/kena beli.
  • Cat - mestilah ada cat kan
  • Paint Roller 7"
  • Paint Roller 4" - ni untuk sudut2 yang sempit
  • Paint Brush 2" - ni untuk kerja2 touch up
  • Paint Tray
  • Filler - Sebelum cat nak kena seal lah dulu lubang2 tu
  • Scrapper- Untuk scrap lebihan simen didinding
  • Kertas Pasir - Lepas letak filler kena lah gosok sikit dgn kertas pasir bagi rata sikit
  • Maskin Tape
  • Kertas suratkhabar - buat alas takut cat menitik atas lantai kang, payah nak cuci
Kalau sapa2 nak beli barang2 ni ada je lah jual kat TUKUL outlet ni ye...yang dalam gambar tu kat Setiawangsa.......

2 comments:

Wangi74 said...

U kalau cat dindingkan..tak cuci dulu ke?.tak tahulah dinding jenis apa..tapi yg i cakap ni dinding dalam rumah.I lap dengan damp cloth yang airnya suam plus sugar soap.Bapak mentua i yang ajarlah i tak pernah mengecat ..cuma tolong preparation dinding bersih jek:)

Zaidi Zainal said...

tengok dinding lah kalau kotor n berminyak tu kena la cuci dulu mcm my friend house ni baru jer duduk dalam setahun so boleh terus je lah cat

About

PENAFIAN

Penulisan dari Penulis Blog ini adalah lontaran pendapat/pandangan peribadi dan tidak sama sekali mewakili mana-mana individu, sama ada yang masih hidup atau pun sudah meninggal dunia. Sebarang penulisan yang bersifat serupa dengan penulisan yang lain adalah kebetulan.

Terima kasih