family

family

TIPS MENGURANGKAN BERAT BADAN....CARA AKU LAH....

Sebenarnya aku tak pernah nak menurunkan berat badan, semuanya berlaku secara tidak sengaja...kebetulan pada awal tahun ni...salah seorang sahabat baik aku Suhaimy....(boleh cari dia dalam blog ni) telah berjinak-jinak dengan aktiviti larian, tak kira lah apa larian dia akan join..dan aku tak pernah pulak rasa nak join dia...cuma satu hari tu dia offer...aku..kau nak join tak tak silap aku waktu itu dalam bulan Februari...dan Larian Makna diadakan pada bulan March...aku dengan secara tak serius aku cakap boleh lah.......Dua tiga hari selepas u dia pun whatsapp aku ...Di..aku dah register kau utk Makna Run 7km..hahaha alamak aku cakap boleh ke aku berlari dah bertahun aku tak berlari....Suhaimy bagi tau aku...sempat lah pun kau nak trainning...tak larat lari kau jalan je lah...janji boleh habis 7km tu....

Sejak dari tu aku pun berlari lah ikut pace aku....berlatih konon...and at the same time aku pun join satu gym ni sebab ada masa aku rasa malas nak berlari kat luar aku berlari di thread mill je lah....Adalah dalam sebulan macam tu aku berlari dan berlari sampai lah masa aku pun berlari lah di Makna Run tu...kira ok lah abis lah jugak aku lari...penat aku jalan...bila ok aku lari lagi.

Sejak dari tu aku terus lah berlari sebab dah jadi seronok...sampai satu hari ada seorang kawan menegur aku...eh di kau dah kurus sikit la kan...kau diet ke...heh...baru aku perasan bila kita bersenam apa2 pun berat badan akan turun...seingat aku masa mula2 aku join gym tu berat badan aku 80kg...trainer di situ cakap aku dah overweight( berat ideal aku 65kg)...masa tu aku cakap takpa lah aku nak stamina berlari je so aku tak sangka memang berat aku akan turun...

Alang alang dah turun aku cuba tukar pulak cara pemakanan aku...secara perlahan-lahan lah aku kurang kan nasi...kurangkan pengambilan gula...kurangkan makanan berminyak...lebihkan makanan berfiber..sayur sayuran dan air puteh tu minum lah sebanyak yang boleh..aku tak target pun berapa berat aku boleh kurangkan....sedar sedar awal bulan ni tu hari berat aku dah sampai pun 65kg....yesss...berjaya gak...
So itu lah je pun cara aku mengurangkan berat badan....

Ni lah rupanya aku dalam tahun lepas waktu ni aku rasa...berat aku lebih 80kg.....
Ini pulak rupa aku sekarang waktu ni berat aku dalam 68kg....ada 3kg lagi nak sampai ke berat ideal.
Sekarang ni...cuma nak maintai kan saja...dan Alhamdulillah....kegiatan senaman/berlari tu dah jadi routine harian aku....

No comments:

About

PENAFIAN

Penulisan dari Penulis Blog ini adalah lontaran pendapat/pandangan peribadi dan tidak sama sekali mewakili mana-mana individu, sama ada yang masih hidup atau pun sudah meninggal dunia. Sebarang penulisan yang bersifat serupa dengan penulisan yang lain adalah kebetulan.

Terima kasih