family

family

SIJIL PEPERIKSAAN MALAYSIA (SPM)



Kepada anak-anak yang mengambil peperiksaan SPM semuga berjaya menjawab soalan dengan tenang...anak saya Alif Farhan juga turut menduduki peperiksaan ini.

SENAMAN SECARA RINGAN

Belum hilang penat berlari 10km tu tapi aku tetap ke gym....kaki masih lenguh so pelan-pelan keluarkan peluh....besok seperti biasa full swing la aku....

LARIAN UNTUKMU GAZZA 3 NOV 2013

Hahaha...1st time aku lari 10km selalunya aku masuk lari paling jauh pun 7km ...alhamdulillah habis jugak larian aku...separuh tu ada jugak la aku berjalan....tapi masih tak sepantas Suhaimy yg dapat mencatat masa hanya 1 jam 8 minit.....dalam 2km aku tertinggal belakan dia...dalam 1 jam 45 minit.....lepas ni kena berlatih lebih lagi.....

KERENAH DUA ANAK DARA AKU

Diorang berdua ni....kalau bermain kalau takda merajuk rajuk...memang tak sah...kakak suka menyakat si adik...si adik pula kuat merajuk......aku dari sofa ni dok melayan jr apa yang di gaduhkan tu...

APA CERITA KITA



Hahahaha bosan sebenarnya....pagi Jumaat ni..Farhan anak aku yg sulong akan menduduki SPM tak lama lagi.....tapi aku yang nervous......

TIPS MENGURANGKAN BERAT BADAN....CARA AKU LAH....

Sebenarnya aku tak pernah nak menurunkan berat badan, semuanya berlaku secara tidak sengaja...kebetulan pada awal tahun ni...salah seorang sahabat baik aku Suhaimy....(boleh cari dia dalam blog ni) telah berjinak-jinak dengan aktiviti larian, tak kira lah apa larian dia akan join..dan aku tak pernah pulak rasa nak join dia...cuma satu hari tu dia offer...aku..kau nak join tak tak silap aku waktu itu dalam bulan Februari...dan Larian Makna diadakan pada bulan March...aku dengan secara tak serius aku cakap boleh lah.......Dua tiga hari selepas u dia pun whatsapp aku ...Di..aku dah register kau utk Makna Run 7km..hahaha alamak aku cakap boleh ke aku berlari dah bertahun aku tak berlari....Suhaimy bagi tau aku...sempat lah pun kau nak trainning...tak larat lari kau jalan je lah...janji boleh habis 7km tu....

Sejak dari tu aku pun berlari lah ikut pace aku....berlatih konon...and at the same time aku pun join satu gym ni sebab ada masa aku rasa malas nak berlari kat luar aku berlari di thread mill je lah....Adalah dalam sebulan macam tu aku berlari dan berlari sampai lah masa aku pun berlari lah di Makna Run tu...kira ok lah abis lah jugak aku lari...penat aku jalan...bila ok aku lari lagi.

Sejak dari tu aku terus lah berlari sebab dah jadi seronok...sampai satu hari ada seorang kawan menegur aku...eh di kau dah kurus sikit la kan...kau diet ke...heh...baru aku perasan bila kita bersenam apa2 pun berat badan akan turun...seingat aku masa mula2 aku join gym tu berat badan aku 80kg...trainer di situ cakap aku dah overweight( berat ideal aku 65kg)...masa tu aku cakap takpa lah aku nak stamina berlari je so aku tak sangka memang berat aku akan turun...

Alang alang dah turun aku cuba tukar pulak cara pemakanan aku...secara perlahan-lahan lah aku kurang kan nasi...kurangkan pengambilan gula...kurangkan makanan berminyak...lebihkan makanan berfiber..sayur sayuran dan air puteh tu minum lah sebanyak yang boleh..aku tak target pun berapa berat aku boleh kurangkan....sedar sedar awal bulan ni tu hari berat aku dah sampai pun 65kg....yesss...berjaya gak...
So itu lah je pun cara aku mengurangkan berat badan....

Ni lah rupanya aku dalam tahun lepas waktu ni aku rasa...berat aku lebih 80kg.....
Ini pulak rupa aku sekarang waktu ni berat aku dalam 68kg....ada 3kg lagi nak sampai ke berat ideal.
Sekarang ni...cuma nak maintai kan saja...dan Alhamdulillah....kegiatan senaman/berlari tu dah jadi routine harian aku....

SEKATAN JALANRAYA

Dekat sebulan dah...abang-abang hensem polis ni buat sekatan jalanraya....betul2 waktu orang tengah sibuk dan terkejar kejar ke tempat kerja.....

BERENANG

Berenang....bersama anak anak....budak2 bila sebut swimming pool itu sudah cukup mengujakan mereka...

BERKERUT MUKA

Cerita tak banyak tapi ni lah aktiviti penting aku sekarang.....

AKTIVITI MENGURANGKAN BERAT BADAN

Sejak dari bulan March lepas aku aku mulakan aktiviti berlari dan bersenam di gym sudah dapat turun 12kg berat aku.....yesssssss

APA KENAPA..

Apa pasal sudah suram sahaja....malas...banyak sangat medium social media sekarang segala penceritaan sudah terluah disana.....

BANGSAR SHOPPING CENTER (BSC)

Paling tak suka kesini sebenarnya tapi meneman kawan aku yang ada "business appointment" disini terpaksa la dok disini. "Awkward Situation" atau janggal saja bila melepak disitu...ada macam-macam gaya disitu, dan nampaknya semuanya orang berada disitu orang-orang yang berduit banyak atau kaya..

Semuanya berbincang tentang bisnes atau nampak macam berbincang atau hanya bualan kosong


Tapi ada sesuatu yang menarik perhatian aku disini...agak mengujakan perasaan aku, dimasa yang sama ianya buat aku rasa bangga...

Nampak menarik kan...macam best je kalau melepak disini.
Ini adalah kawasan Surau BSC....luar surau ada tempat berehat yang sangat cantik.....

Pintu masuk Surau Lelaki
Ruang solat pun cantik....tenang je suasana

Hujung sana tu Surau Perempuan....dan aku seronok berehat disini
Kesimpulannya...aku rasa inilah surau yang paling cantik dan selesa aku pernah pergi disebuah kompleks beli belah...letaknya pun di tingkat 4.......




HARUMAN ISTIMEWA SEORANG BAYI

Aku memang suka bau-bauan baby, ianya..ada satu bau yang istimewa, mungkin baby yang baru lahir masih bersih....belum lagi terpalit dengan noda-noda dunia....

Sent by DiGi from my BlackBerry® Smartphone

ROADSHOW KARAVAN NIPPON PAINT

Sekiranya ada kelapangan sudi sudi lah ke sini, promosi produk Nippon Paint. Beberapa tawaran dan hadiah menarik menanti anda...

Silalah ke Jaiwan Hardware promosi ini diadakan dari 18 Feb sehingga 20 Feb 2013...jumpa kita disana ya....

Sent by DiGi from my BlackBerry® Smartphone

DIA SANGAT MANJA....

Dia pandai mengambil hati.....

Published with Blogger-droid v2.0.10

TIADA CERITA CUMA GAMBAR......

Budak budak memang...akan terlopong...jika menonton tv...

Published with Blogger-droid v2.0.10

GAYA HIDUP SIHAT

Hahaha cuba untuk membiasakan diri dengan gaya hidup sihat....melakukan senaman pada setiap pagi....tak tahu akan bertahan selama berapa lama...harapan aku ianya akan berterusan selama yang mungkin....atas galakan seorang sahabat baik yang mana beliau sekarang sudah mampu untuk menyertai larian separa marathon....hehehehe hebat kau Suhaimy.....


Sent by DiGi from my BlackBerry® Smartphone

ORDER CHIT SANGKUT

Duduk lama menunggu makanan yg dipesan...rupanya order chit tidak tercetak dibahagian dapur.....
Hemhh sabar je lah....

Sent by DiGi from my BlackBerry® Smartphone

SENYUMAN MANIS

Senyumannya membuat hati tenang....

Sent by DiGi from my BlackBerry® Smartphone

HARI RADIO SEDUNIA

Macam-macam hari ada, dikhabarkan hari ni Hari Radio Sedunia. Memang betul tanpa radio kita seakan akan sunyi dengan hiburan dan maklumat.


Sent by DiGi from my BlackBerry® Smartphone

AIR DICINCANG TAK AKAN PUTUS

Suasana yang membahagiakan, melihat anak-anak berkumpul, bermain dan bergurau bersama-sama....

Sent by DiGi from my BlackBerry® Smartphone

FARHANA DAN FARHANEEZ.........

Bergaduh...baik semula....bergaduh.....baik semula.....

Published with Blogger-droid v2.0.10

DEMAM SELSEMA....

Lama sudah tidak terkena demam selsema, cuba berlagak sihat tapi tak mampu....perjalanan balik ke Kuala Lumpur dari Muar terasa panjang...seperti biasa aku transit di Nilai Impian....rehat kat minda...rehat kan badan....

Sent by DiGi from my BlackBerry® Smartphone

MEE BANDUNG MUAR

Tidak sah bagi aku orang yang berasal dari MUAR JOHOR menikmati mee bandung Muar, salah satu makanan kegemaran aku....antara makanan yang popular di Muar ini.....


Sent by DiGi from my BlackBerry® Smartphone

SAKIT...




Mengisi cuti Tahun Baru Cina, melawat pakcik ku yg menghidap penyakit kanser kulit.

Bermulanya sakit sejak beliau tercedera semasa berlaku kebakaran di tahun 1979, kecederaannya itu berlarutan sehingga sekarang. Orang kampung...tak menghiraukan rasa untuk menghadirkan diri ke hospital, menyebabkan kecederaan beliau melarat menjadi kanser....
Sent by DiGi from my BlackBerry® Smartphone

IBU DAN ANAK BUJANGNYA

Semulajadi seorang ibu, mesti ada saja benda yang serba tak kena dengan anak bujang......bebelan sesaja.....

Published with Blogger-droid v2.0.10

MENDUNG TAK BERERTi HUJAN

Sent by DiGi from my BlackBerry® Smartphone

SUDAH SAMPAI MASA

Apa sudah jadi...kau akan "off" dengan sendiri setiap 10 minit....

Sent by DiGi from my BlackBerry® Smartphone

HUJAN....

Hujan rahmat di pagi Jumaat mewujudkan suasana dingin dan nyaman....mungkin ada yang terseksa di dalam kesesakkan jalan raya...diwaktu begini...bersabarlah..

Sent by DiGi from my BlackBerry® Smartphone

GAMBAR YANG TAK SENGAJA DI "SNAP"

Agak tidak menghampakan gambar yang diambil menggunakan Samsung Galaxy Tab 10.1 ni........

Published with Blogger-droid v2.0.10

ANAK-ANAK, REZEKI DAN CAHAYA KEBAHAGIAN SESUATU KELUARGA

Anak-anak mendatangkan kebahagian kepada sesuatu keluarga, mereka menambah seri kan sebuah keluarga, menghairankan terdapat ibubapa yang membiarkan anak-anak hidup terbiar dan didera...
Sent by DiGi from my BlackBerry® Smartphone

TAMBAHAN GAMBAR TANPA CERITA

Sent by DiGi from my BlackBerry® Smartphone

HANYA GAMBAR SEBAGAI PENGGANTI 1001 CERITA

Pandangan seorang gadis kecil bernama Farhana

Senyuman

Pandai bergaya

Fahaneez....si bongsu

Dari sisi...

baru saja melelapkan mata

Dia jarang mahu digambarkan....

About

PENAFIAN

Penulisan dari Penulis Blog ini adalah lontaran pendapat/pandangan peribadi dan tidak sama sekali mewakili mana-mana individu, sama ada yang masih hidup atau pun sudah meninggal dunia. Sebarang penulisan yang bersifat serupa dengan penulisan yang lain adalah kebetulan.

Terima kasih