family

family

TUKUL BANGI.......

Ini lah kawasan yang berkemungkinan besar dipilih utk...TUKUL Bangi...


CUACA PANASSSS

Dah beberapa hari kat KL ni cuaca panas betul....walaupun kat utara sana ada banjir melanda...satu hari aku pulak kat luar ofis lagi lah rasa lain macam jer...

Malam....sampai rumah lepas dinner....lepas mandi....aku melepak di luar rumah ambil angin malam ...jarang aku lepak malam kat luar ni...tapi pasal cuaca panas sambil tunggu Farhan balik dari mengaji......best gak ada angin sepoi-sepoi bahasa ....


Maka bergambar lah kita dalam kegelapan malam hehehehehe..............................




TUDUNG SAJI


Laaaaa kau duduk dalam tudung saji ke Farhaneez..................................

CUTI DEEPAVALI

Hari ni public holiday...so melepak je lah kat rumah tak gi mana2 pun....cuaca pun agak panas...rajin lah aku nih...meng"wax"kan kereta kenit aku tu......haaa hitam berkilat jadinya......pagi2 lagi Cik Puan Faridah dah ke Giant....membeli barang2 yang patut...sorang2 jer dia gi...masa tu aku masih terbongkang atas katil...

Bila cuaca panas...terasa lah nak cari tempat yang sejuk ni.....malam lepas Maghrib aku berbondong-bondong lah ke Tesca Ampang...bukannya nak bershopping...tapi nak melepak jer...

Puas memusing Tesco maka ....kita landing kat Kluang Station....

Kluang Station ni originally memang lah dari Kluang Johor sana...kat stesen keretapi Kluang...bagus juga di commercialkan pulak konsep dia ni ...makanan dan minuman dia simple jer seperti yang selalu jual kat kopitiam biasa tu...

Makanan yang di order
  • Mee Siam - Cik Puan Faridah
  • Bun Toast - Aku
  • Chicken Chop - Farhan
  • Chicken Wing - Farhana
Minuman
  • Cham - Kopi + Teh - Aku and Cik Puan Faridah
  • Sirap Bandung - Farhan
  • Milo Ais - Farhana
Hehehe seronok tengok si Farhaneez dah pandai makan sendiri pakai sudu dan garfu lagi tu...

Seperti biasa lepas habis makanan masing2 berposing lah kan

MOTORSIKAL KLASIK

Aku kerumah adik aku di Kelang.....saja menjenguk dia...husband adik aku ke US ...ada kerja ...adik ipar aku Kasim..dia pilot bekerja dengan DCA....bawak kapalterbang kesana...utk service katanya...

Aku pernah cerita pada entry lepas adik ipar aku ni minat dengan motorsikal klasik...aku nampak tercongok sebiji kat tengah rumah dia....kata adik aku motor ni buatan tahun 1930-an....peh lama tu kan.....


Cantikkan motor ni

Tapi motor ni tak leh bawak awek..tempat duduk dia satu aje..

Heheh...horn dia pakai mamak roti nya horn....

SERBA COKLAT

Sabtu....aku seperti biasa ke ofis...minggu ni boleh di kira minggu yang menggembirakan...banyak perkara baik yang berlaku di TUKUL...kalau dah betul2 jadi...aku akan bagitau...so far baru cerita-cerita......dari hal company sampai ke hal staff nampaknya bagus....

Hari ni bila sampai opis baru perasan...aku serba coklat gitu....sedondon...hehehehe....jarang terjadi ni..dari baju, seluar, jam tangan, tali pinggang sampai ke kasut.....

Jarang aku berposing banyak2 kat blog haa skrg aku belasah banyak2....

Dalam happy2 ni ada gak berita tak best.....anak sulung Suhaimy..Qistina..or kita panggil Nana, pagi2 nih tadi Suhaimy dah bawa dia ke Hospital selayang....hemh ada masalah dalam perut...asyik sakit jer tu tak silap dari hari Isnin tu hari....dah berapa kali berulang-alik ke klinik tu......so far belum tahu apa cerita selanjutnya...harap-harap tak da yang serius...

FARHANA.....KUAT MEMBEBEL

Aku satu family, kebiasaannya dinner awal.....sebelum Maghrib kita dah dinner...so malam tu lepak je la ..........tapi semalam si Farhana lepas je mandi....terus je tidor kot letih siangnya terpekik-terlolong, tercongging-congging, terbalik-balik....jadi nak kejut dia sian lah pulak, sedap jer tidornya....so time dinner dia tak join lah......dalam pukul 8 gitu.....baru dia bangun....sibuk lah lapar katanya...so dia dinner alone.......seperti biasa bangun jer tidur maka terdengar lah semula suara nyaring dia ni....kuat bercakap....sambil makan pun bercakap banyak.....sabor je lah.....pok pet pok pet........


Peh siap makan sambal tumis sotong lagi tu........dia memang suka makan pedas

SOLAT JUMAAT - MASJID MUTIARA DAMANSARA

Sebelum start khutbah Jumaat tadi tah apa gatal tangan aku ....konon nak off handphone...pastu teringat pulak tak pernah aku ambik gambar suasana hari Jumaat kat dalam masjid....bro sebelah aku ni pun stare semacam je bila aku snap gambar....sori bro jangan mara haaa....


Semua jemaah tengah bersiap sedia nak dengar khutbah ni....

SURVEY KEDAI UNTUK TUKUL OUTLET

Tadi malam aku n Suhaimy meronda area Danau Kota and Wangsa Maju...mencari-cari kedai, untuk TUKUL outlet....aku agak berkenan dengan satu area di Danau Kota....Platinum Walk nama tempat tu.....aku suka tempat tu sebabnya....banyak biz yang berkonsep kat sini...dari Old Town White Coffee sampai lah ke Cyber Cafe.

Next time aku nak tengok suasana di hari siang pulak...

MENGAMUK DENGAN FARHAN

Aku ni bukan jenis...suka marah anak2 aku.....kalau marah pun ala2 yo yo ja lah, setakat konon2 marahlah....

Farhan anak bujang aku ni akan berumur 12 tahun Disember ni tapi....tinggi menggalah...tinggi dari aku...dia ni jenis kurang bercakap orangnya....bercakap bila penting jawab pun main angguk atau geleng kepala je.

So semalam dia dah menunjukkan surat naik sekolah menengah kat ibunya...so ibunya start la tanya macam2...jawapan yang datang dari Farhan hanya dari gerak mata aja...kali takda angguk2 and geleng2....maka meletuplah Cik Puan Farida....aku pun tumpang semangkuk....

"Farhan next time kalau orang tanya..especially parents or orang yang lebih tua ni ,jawab lah betul2 jangan angguk2 or main angkat2 mata jer...nampak macam kurang ajar ok...bila Farhan tanya ibu or ayah ada tak kita jawab camtu...sure jawab baik jer kan...tolong ubah perangai jangan sampai...dengan semua orang buat perangai macam tu, tak elok..frust orang kalau orang tanya Farhan jawab macam tu.."

Pastu utk menambah nasihat padu tu, aku tambah......"Farhan dah besar takkan nak kena pukul ngan ayah kot ....tak best lah...Farhan dah kira sama tinggi ngan ayah and lebih tinggi dari ibu...so nampak cam tak kena jer kalau kena pukul kan...so kalau ayah kalau no choice ayah tak rotan dah...ayah tumbuk jer muka Farhan tu...kang lebam lak muka tak best la kan gi sekolah muka lebam , so please tukar sikit attitude tu.faham tak ayah cakap?" terkejut dia bila aku cakap nak tumbuk muka dia...

Tapi dia ni bukan lah jenis budak yang nakal good behave gak lah cuma ada certain2 hal tu agak kureng...nak kena bentuk...mungkin terbawa2 perangai kat sekolah....

Besar dah anak bujang aku ni....

TUKUL SETIAWANGSA....CONFIRM

Yesss....TUKUL Setiawangsa..dah confirm sekarang dalam proses penukaran konsep yang lama kepada konsep TUKUL.....

HARI YANG PANJANG.....

Hari yang agak panjang sebab aku dan Suhaimi berada diluar ofis dari pukul 11.00 pagi membawa ke 11.30 malam....masih dalam keadaan sakit perut....adddooooiiiii......

Perjalanan hari ni....
  • ke PUNB - menghantar barang kat sana....
  • ke ASTRO - menghantar barang juga kesana...barang2 untuk program "Sehati Berdansa" dan aku terpaksa menumpang Toilet Astro..sebab perut memulas-mulas..sebenarnya tu kali ke -4 aku melawat toilet....
  • ke Mr. HomeImprovement - Appointment dengan Encik Megat...atas urusan Development of TUKUL outlet..Cik Megat adalah antara yang terawal yang memulakan bisnes ni.
  • ke Kenduri tahlil di Bukit Rimau - dari Bangi terus menuju ke Bukit Rimau...half way kita rest jap kat R&R Awan Besar Maghrib dulu kat situ ...and cari makanan ringan untuk mengalas perut sebab 1st time kesana mungkin sesat gitu....tapi alhamdulillah jumpa.....pukul 11.00 malam baru bergegas pulang ke Melawati.

Encik Megat empunya DIY Anda.....silalah melawat outlet beliau.. Kompleks Diamond, Bangi Business Park.......dia adalah salah seorang Team Member yang akan turut serta dalam Pembangunan TUKUL Outlet...

OPEN HOUSE MAK MERTUA

Mak mentua aku buat open house hari ni (Ahad)...malam Sabtu tu ari aku dah ada kat situ (NILAI IMPIAN)

Sebelum sampai Nilai aku ada di Bangi...rumah Pakcik aku open house juga....ish ish ish..

Menu mak mentua kau..
  • Nasi Impit
  • Lemang
  • Rendang
  • Bihun Goreng
  • Bakso....Bakso???
  • Kueh Raya
Hehehe orang sibuk makan...aku posing ngan Cik Puan Faridah kat dapur...hemmh jarang ek gambar aku ngan Cik Puan ni kan....hehehe dia asyik sibuk jer...

Ramai gak yang datang tapi perut aku cam serba tak kena....apalah yang salah makan tu....so aku start makan......bila dah petang dalam kul 5.30.

Dua sepupu ni pantang ambik gambar......Farhana and Melissa

Diawal-awal kedatangan tetamu...ni je sempat aku snap sebab pastu aku dah tumbang dalam bilik ....sakit perut........

Pukul 9.00 malam aku baru balik Melawati..time tu pun masih ramai orang..


PRODUCT KNOWLEDGE TRAINING SESSION

Hari Sabtu....partner aku Azhar menjalankan training on product knowledge kat new staffs aku....

Our three new satff.....Ryan (Sales), Zalin (Driver) and Puan Noran (Admin & Operation)

JAP JE DAH FRIDAY...KAN

Minggu ni rasa cam pendek ja....agak busy lah sikit cuma...yang seronok byk hal dah selesai.....hal staffing pun dah ok....cuma masih kurang lagi kat sales dept. ni masih mencari sales staff.....

Aku nya warehouse pun nampak dah kemas.....lepas ni kena buat stock take pulak...

Our Indonesian friend pun dah balik.....besok...so......next week back to normal lah...

Besok ada open house kot........hehehehe makan free


Me & Riana

HAAAHHHH LEGA AKHIRNYA STREAMYX LINE OFFICE DAH OK

Dari hari Isnin lepas line streamyx ofis aku ni cam gila lah pulak....sebenarnya masa kita dok susun2 balik opis tu ari...maka bukak le segala modem/router maka bila pasang balik tak leh connect la ........hemhhh call jer TM langsung lah di perbetulkan segala masaalah tu...

Ada dua staff baru join aku nih.....Puan Noran....Admin and Operation Executive and bawah dia ada satu mamat bangla yang bekerja agak kuat cuma berhenti utk makan dan sembahyang aja.....bagus2.....Incek Kareem nama dia....

Orang pompuan ni kan teliti wat kerja kan so nampak ler...kemas warehouse aku ni.......keep up da gud job babe........
Puan Noran ni memang dah biasa bekerja kat warehouse so..keras semacam jer dia menyuruh si Kareem tu buat kerja.......

BUSY DI LUAR OFIS...HARI MELAWAT CUSTOMER

Disebab kan hal2 yang kurang enak berlaku minggu lepas....aku terpaksa mengambil langkah drastik dgn melawat customer aku...hari banyak masa aku di Bangi, Kajang Dan Cheras.....

Salah satu customer aku Encik Iqbal.....kedai dia cantek kemas

Kedai letaknya di Bangi Seksyen 7....nama kedai dia HOMEPOWER DIY sudi2 lah datang kesini kalau memerlukan barang hardaware dan keperluan rumah...harga dan layanan yang menarik dari ENCIK IQBAL


TUKUL KAJANG PERDANA.....Person In-charge Encik Shariza....pun sila lah kedai ni pada sesiapa yang tinggal berdekatan tu yek...........

YANG TAK SEMPAT DI "UPDATE" SEMALAM

  • SUASANA BARU OFIS - Kita baru buat preparation ofis utk dua tiga staff yang akan join TUKUL dalam masa terdekat nih...so buat lah workstation utk..diorang.

  • TETAMU DARI JAKARTA - Supplier aku hantar marketing executive dia ke ofis aku....RIANA nama dia, cantik orangnya....berseri-seri kejap ofis aku.....

Ha tu la dia Riana...yang pakai tudung tu ..Puan Shireen..HR Director TUKUL...tengok lah Marketing Exec aku tu mcm terpegun jer memandang...

  • Hehehe dalam satu masa ada dua meeting...yang kat belakang sana tu meeting ngan Interior Designer nak finalized design TUKUL outlet...yang dekat ni sales team aku pulak meeting ngan Principal aku dari Jakarta...
So masa ni macam meriah jer opis aku ni...............

TAK SEMPAT NAK UPDATE CAMERA TINGGAL LAK KAT OFIS

Aku patut byk nak update blog ni....tinggal la pulak camera kat ofis...waaahhaaahaaaaa...........

Antara berita terbaharu....
  • Staff baru aku dah masuk
  • Ofis ada ubah sikit susunan utk bakal2 staff akan datang
  • Supplier aku datang dari Indonesis...bersama marketing staffnya..cewek lagi..hehehehe
  • Opis aku dah ada cleaner...hehehehe wangi dah opis....
  • Cousin aku datang dari Penang....ajak aku lepak...hemhhhhh lum confirm lagi tu...kalau ada aku akan update....

AHAD YANG SANTAI AND PS2....

Dari malam tadi Puan Farida dah remind aku nak ajak aku berbreakfast di Nasi Lemak Kampung Pandan........maka berbondong-bondong lah aku menuju ke sana tadi pagi...lepas breakfast sempat lah melayan bebudak ni main buai kat depan tu....kalau Farhana yang dia looking forward sgt kalau kesitu nak ke playground tu je lah...

Dari Kampung Pandan tu kita bergegas ke Sungei Wang Plaza...Hemmmh si bujang Farhan sibuk nak beli PS2...aku suruh beli PSP dia tak minat.....duit raya....dari tahun lepas sampai tahun ni di kumpul nak beli......dulu dah beli...biasalah benda ni after 2, 3 years meragam lah dia...so dalam dua thun ni nganga lah dia kat rumah takda game nak main...

Sebenarnya aku pun suka la juga melayan PS2 nih hehehehe...

Dalam pukul 12.30 aku on the way balik Cik Puan Farida teringin lah pulak nak makan beriani Johor...kedai Favourite kita kedai Kak June kat Melawati ni ....

Kira complete la briani dia ni dengan ayam, daging n kambing beserta dgn dalca...rasanya...antara briani sedap mengikut tahap selera aku lah....

Sampai rumah tak menyempat-nyempat terus lah dia setting sendiri game tu...takkan ler aku juga nak memasang kan...belajo ler buat sendiri...and jadi la mcm tugu depan game tu...


SELEPAS 2 HARI YANG BUAT AKU HANGIN......

Ambik masa dua hari gak aku teringatkan hal staff aku.....tapi yg lepas tu biar la lepas...balik rumah melayan la semula famili aku yang kecoh...ja ni...sebenarnya yg kecoh sorang tu jer..si Farhana...berhenti jap kepochi nya bila dia tido je kalau tak...macam bertih jagung mulut di pok pek pok pek...

Cuma semalam aku nak ketawa...menengok budak ni kununnya tengah sidai pakaian yg lepas di basuh habis segala alas meja, towel dapur di mainnya ....harap2 sampai besor ler rajin yek....


SAMBUNG CERITA CURI

Lepas bg tau kat mamat tu kalau tak boleh bayar kita akan report polis.....dengan segera lah dia memulangkan balik duit tu.....tanya balik apa yang nak sangat pakai duit sampai RM4,000.00 katanya, dia beli laptop and baju raya anak2.....boleh pulak bayar balik tu.....mushkil......kata tak cukup duit tapi....boleh bayar balik....siap dah guna duit tu.....hai selamat kau...kalau tak berjawab kau ngan pak polisi.......

MENCURI.....MINTA PENDAPAT KAWAN-KAWAN

Sorang staff aku dah mencuri duit.......dia curi dari customer kita yang membayar....dalam RM4,000.00. Aku kira nak bawak hal ni kat Balai Polis je....nak kata aku tak jaga dia ni...mcm2 dah aku bagi kereta pun aku dah belikan....duit minyak dan duit tol pun aku bagi...masih nak mencuri ka.............adoi sengal betul mamat ni ...bila tanya buat apa dengan duit ni....shopping utk Hari Raya.....haaaaahhhhhhh menjerit aku ....apa yang nak di gunakan sampai RM4,000.00.....kusut betul................kita bagi masa sampai Isnin (13/10/2008) utk melunaskan segalanya....kalau tak Balai Polis lah jawabnya.......ok kot aku buat macam ni kasi ajar sikit.....




MASIH LUM ADA SELERA MAKAN NASI

On the way balik dari opis tadi petang trus je aku call Cik Puan Farida, "dah start masak ke utk dinner?", Cik Puan Faridah dengan nada gumbira bertanya balik pada aku "belum lah..eh napa yek" boleh imagine masa ni dia senyum memanjang..kalau aku bagi soalan camtu maknanya aku ajak makan luar ler tu...yang sebenarnya aku tak lalu nak makan nasi.....tapi bila tanya budak2 nak makan apa....jawaban nya .....hemh KFC lah jawabnya...

Maka berbondong-bondonglah aku sefamily gi KFC Setiawangsa sana....besar KFC ni

Cik Puan Faridah dan Farhan menjalankan tugas2 meng'order' manakala aku dok menjaga si Farhaneez ...

Sambil menjaga si kecil ni, aku berposing ngan dia......

Dalam sibuk2 makan tu aku jadi jurugambo...mula2 teringin betul pun nak makan ayam ni bila da makan rasa muak la ....tapi budak2 ni laju jer makan.

Dah habis makan dua merpati sejoli ni lepak2 sambil cuci mata.

Sempat lagi berposing sebelum balik ke rumah....

ZAMAN PENUH KEGAWATAN SUDAH BERMULA

Nampak gayanya selepas kejatuhan financial market di us dan europe tu sedikit sebanyak memberi kesan kepada ekonomi negara....kita tengok pula berapa lama financial market di Malaysia ni boleh bertahan......

MASIH CERITA MAKAN2 SELEPAS BERAYA DI KAMPUNG

Balik KL, terasa nak makan makanan yang rebus2 jer...puas dah makan kari lah segala tu..so mendapat proposal dari Cik Puan Farida ajak makan di Johnyy's Kat Jusco tu...maka berbondong-bondong lah kita sefamily ke Alpha Angle sana .....

Lepas makan maka ber"window" shopping la kita pusing2 kat concourse level tu ada lah pulak sekumpulan mereka2 yang membuat persembahan menari lagu2 raya....hehehe sempat lah aku lari keluar jap gi ambik oksigen..hehehehe yg selebih nya Cik Puan Farida menyenap gambar
anak2 aku tu....

PEMANDANGAN MENARIK DI JASIN MELAKA

Raya ke 3, aku di Jasin kerumah nenek pada Cik Puan Farida belah ayahnya......kawasan kampung betul cantik pemandangan belakang rumah tu ada sawah bendang......pastu adalak nenek aku tanam pokok puding...pokok puding ka...ye lah kot makin cantik lah suasana tu...

Sejuk je mata memandangkan, heheheh kat Melawati pun masih ada suasana hijau camni

Sambil2 tu snap la gambo dua perempuan kecik ni yang pantang aku angkat camera terus jer posing anak aku Farhana dan sepupunya Melissa


Farhaneez pun dah pandai...berposing.......

PAGI RAYA......

Huhuhuhu......pun takda gambo lah....balik sembahyang raya patutnya satu family....lepak ramai2 makan...aku belasah tidor balik....badan tak berapa sihat ....malamnya aku tak leh tido...biasalah aku kalau beralih tempat tido...sure tak tido aku tido lepas subuh...pukul 7 pagi bangun dah siap2 nak gi sembahyang raya......kena mintak adik ipar aku gambar dia yang banyak ambik tu ari...

MALAM RAYA...........

Malam raya seperti biasa, memasak lah ayah and mak aku plus wife aku and adik aku berlumus tungkus didapur...haaa ni nak bagitau, ayah aku memang terer masak...dia memang lah chef masa dia service dalam army dulu.....

Menu standard raya rumah parents aku.....KETUPAT, KARI AYAM KAMPUNG, SAMBAL DAGING, SAMBAL KACANG DAN LODEH....AND.....................aku lupa nak amik gambo.........huhuhuhuhu.......yang sempat cuma gambo masa orang tengah sibuk2 tu aje

SALAM AIDIL FITRI




Salam Aidil Fitri dari....ZAIDI, SITI NURFARHANA, MUHAMMAD ALIF FARHAN, SITI NURFARHANEEZ DAN FARIDA....penghuni NO 30 JALAN F3.....
MAAF ZAHIR & BATIN

p/s..sorry masing2 muka tention punya la payah nak suruh dua perempuan kecik ni berposing

TAK SEMPAT NAK POST APA2

Aku tak sempat nak post apa2 cerita pun pasal raya ni, rumah mak aku kat sini wifi agak slow sangat2. Ini pun aku update pakai handphone aja balik KL nanti aku update semula.

About

PENAFIAN

Penulisan dari Penulis Blog ini adalah lontaran pendapat/pandangan peribadi dan tidak sama sekali mewakili mana-mana individu, sama ada yang masih hidup atau pun sudah meninggal dunia. Sebarang penulisan yang bersifat serupa dengan penulisan yang lain adalah kebetulan.

Terima kasih