family

family

MENGAWAL RASA MARAH/ANGER MANAGEMENT

Saja aku tulis topik ni. Lately ni aku berjaya mengawal rasa marah and aku transformkan rasa marah aku tu kearah yang lebih positif. Aku pelik ada orang yang sanggup melepaskan rasa marahnya sambil menghancurkan apa yang telah dibina. Lebih pelik lagi ada yang menyesal hanya selepas meluahkan rasa marahnya itu. Article kat bawah ni aku dapat dari satu webpage....

Anger can be caused by both external and internal events. You could be angry at a specific person (Such as a coworker or supervisor) or event (a traffic jam, a canceled flight), or your anger could be caused by worrying or brooding about your personal problems. Memories of traumatic or enraging events can also trigger angry feelings.

Angry people tend to jump to—and act on—conclusions, and some of those conclusions can be very inaccurate. The first thing to do if you're in a heated discussion is slow down and think through your responses. Don't say the first thing that comes into your head, but slow down and think carefully about what you want to say. At the same time, listen carefully to what the other person is saying and take your time before answering.

Listen, too, to what is underlying the anger. For instance, you like a certain amount of freedom and personal space, and your "significant other" wants more connection and closeness. If he or she starts complaining about your activities, don't retaliate by painting your partner as a jailer, a warden, or an albatross around your neck.

It's natural to get defensive when you're criticized, but don't fight back. Instead, listen to what's underlying the words: the message that this person might feel neglected and unloved. It may take a lot of patient questioning on your part, and it may require some breathing space, but don't let your anger—or a partner's—let a discussion spin out of control. Keeping your cool can keep the situation from becoming a disastrous one.


Aku banyak pakai cara diatas ni, and i feel better sebabnya lagi aku tunjukkan kemarahan aku makin banyak kelemahan aku terserlah......kalau ada komen pasal topik ni bolehlah sama2 kita bincang yekk........hehehe sekali sekala nak cerita serius juga kan..

adeh....adeh......sakit oooooo....kkkk aku tak bagi ko marah lagi

1 comment:

Wangi74 said...

Pernah baca buku..kalau marah tulislah dalam kertas bla bla..macam kit ahantar surat kat orang tu..tapi janganlah di post..even lincoln pun buat gitu..Tapi sekerang ni dah modern malaslah nak membazir kertas..nanti banyak pokok di tebang kesin pula pokok..so type sajalah dalam internet aka blog tapi kadang2 org yang kita marah tu pergi mengoogle carik kita..so dia tahulah kita marah..hehehehe.

p/s;Ini berdasar pengalaman saja..heheh

About

PENAFIAN

Penulisan dari Penulis Blog ini adalah lontaran pendapat/pandangan peribadi dan tidak sama sekali mewakili mana-mana individu, sama ada yang masih hidup atau pun sudah meninggal dunia. Sebarang penulisan yang bersifat serupa dengan penulisan yang lain adalah kebetulan.

Terima kasih